Sıkça Sorulan Sorular
Çim Bahcesi, alti aylık bir bakım ve yetiştirme süresi sonrasında ürünlerini satışa sunar. Bu dönem boyunca gerekli ilaçlama, gübreleme, biçme ve bakım eksiksiz yapılmak zorundadır. Bahçenizin ilk çimlenmesini tohum veya başka usullerle kendiniz yaptığınız zaman bu işcilik ve masrafları, bu süre boyunca sizin yapacağınızı bilmelisiniz. Hazır çim size zaman kazandırır. Yetiştirme döneminde olası riskleri hiç üstlenmeden bir günde bahçenizi yeşillendirebilirsiniz.
Uygulama alanı tesviyesinin düzgün yapılması, başarılı sonuç almak için önemlidir. Düzgün hazırlanmış uygulama alanına çim döşemesi basittir. Ancak uygulama alanının büyüklüğüne göre bir kaç yardımcı işci ile beraber yapılması tavsiye edilir.
Çim çiftlikleri, size veya peyzajınızı üstlenen kurum ya da kişilere yetişmiş hazır çim gönderirler. Gelen çimin canlı olduğunu unutmamalısınız. Uygulama, düzgün sulama sıklığı, biçim aralıkları ve sonrasında ilaçlama ve gübreleme siz veya bahçıvanınız tarafından bilinçle yapılırsa, çiminizi uzun yıllar kullanabilirsiniz. Hatalı bakım ve uygulamalarda çim hasar görür ve ölür.
Evet, hazır çimler, yılın oniki ayı, hava yağışlı olmadığı ve toprağınızda don olmadığı müddetçe uygulanabilir.
Bermuda veya Paspalumcinsi hazır rulo çimleri tavsiye ederiz.
Çim döşenecek zemin önceden sulanıp silindirlenerek düz hale getirilmeli ve iyi tesviye edilmelidir. Bahçeye toprak serildiyse %10 çökme payı hesaplanmalıdır. Toprak seviyesi, havuz kenarı, yol kenarı vb gibi bitiş noktalarının 3-4 cm aşağısında tutulmalıdır.
Hazır çimler iki ana başlıkta toplanırlar. Tohum çeşitlerinden üretilen, dört mevsim yeşil kalabilen çimler ve sıcak iklimler için çelikten üretilen çimler.
Sıcak iklim çimleri kışın uykuya yatarlar. Baharla beraber tekrar yemyeşil olurlar. Bahçeniz sıcak iklim kuşağında ise, fakat kış dönemlerinde de bahçenizin yeşil olma ihtiyacı var ise (dört mevsim kullanılan otel, kır bahçesi, işyeri bahçeleri, siteler vb), sıcak iklim çimlerinin üzerine sonbaharda Dört Mevsim tohumları ile "ara ekim" tabir edilen peyzaj tekniğini uygulayabilirsiniz.
Sulama, toprağın nemine göre yapılır. Toprağın en az 10 cm altına kadar nemin inebilmesi gereklidir. 15 cm'lık bir tahtayı toprağa batırıp çekerek nem durumunu gözlemleyin ve nemin durumuna göre günlük sulama süresini belirleyin. Sabah erken saatler en iyi sulama zamanıdır. Salma sulama yapmayın. Eğer hortumla suluyor iseniz, hortumun ucuna bir duş tertibatı takın ve sulama bitince hortumu toplayın. Kuyu suyunuz çok tuzlu ise, haftada 1-2 kez şebeke suyu kullanarak sulama yapın ve tuz birikmesini engelleyin.
Killi topraklar sıkı yapılıdır ve çim köklerinin aşağı doğru uzamasını engeller. Yaz ve kış döneminde kökleri aşağı inebilen çimler daha sağlıklı ve dayanıklı olurlar. Toprağınız kumlu-tınlı ise çim için idealdir. Eğer toprağınız killi ise ve masrafına katlanabilirseniz, torf, dere kumu, kokopit gibi maddeleri 15-20 cm derinlikte toprağınıza belleyerek işlemek suretiyle toprağınızın geçirgenliğini arttırabilirsiniz.
Toprak yapısı: Toprak tekstürü ve pH derecesi uygulanacak azot, fosfor ve potasyum miktarı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Yıkanma oranının fazla olduğu kumlu bir toprak üzerinde tesis edilen bir çim saha, killi-tınlı bünyeye sahip bir çim alandan daha fazla miktarda azotlu gübrelemeye ihtiyaç duyar.
Hayır. Yanmış gübre dahi olsa, hayvan gübreleri binlerce yabani ot tohumu taşırlar. Mevsimi gelince hepsi sıra ile çıkar. Gubre icin bizimle temas kurunuz.
Kış öncesi(Eylül-Ekim-Kasım) ve yaz öncesi(Mart-Nisan-Mayıs) çimin NPK(Azot-Fosfor-Potasyum)değerlerine göre gübre uygulaması yapılmalıdır.Prensip olarak kış öncesi ve yaz öncesi dönemlerde 25gr/m2 Azot(N),25gr/m2 Fosfor(P) ve 25gr/m2 Potasyum(K) uygulamasını 3 eşit aralıklı dilimde yapmak verimi artıracaktır.Yani 3x15 kompoze gübre atılacaksa bu durumda Eylül,Ekim, Kasım,Mart,Nisan ve Mayıs aylarının yaklaşık ortalarında 55gr/m2 uygulama yapılmalıdır.Bu miktar kullanılacak gübrenin cinsi ve içeriğine göre değişebilir. Uygulama yapılan alanda 1 hafta süreyle çok yoğun bir kullanım yapılmamalıdır. Uygulaması yeni biten alanlara 1 hafta boyunca özellikle köpeklerin sokulmaması tavsiye olunmakla beraber,hayvan dışkılarının asidik bir özellik taşımasından dolayı çim alana tuvaletlerinin yapılmasına izin verilmemelidir.
Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar yaşadıkları yerin hudutlarını belirlemek için işaretleme yaparlar. Bu tür idrar ve katı dışkılar çim alanlarda tahribata sebep olur. İşaretlenen yerlere erken müdahale edilirse çim alanda hasar engellenebilir. Bozuk alanı birkaç gün bolca sulayıp çime zarar verecek idrar/dışkı kalıntılarını uzaklaştırmaya çalışın. Geç kaldıysanız hasar gören alana çim yaması yapmalısınız.
Çimin en büyük düşmanlarından biri çim kurdudur. Yaz başından sonbahara kadar her ay periyodik olarak çim alanınıza tedbir amacı ile çim kurdu ilacı atın. Bu suretle olası çim kurdu istilasından kurtulursunuz.
Çim boyu ortalama 4cm olmalıdır.Bunun için bıçakları keskin ve iyi çalışan bir biçim makinasına gerek vardır.Sonbahar (Eylül- Ekim-Kasım) ve İlkbahar(Mart-Nisan-Mayıs) aylarında istatistiki ve tecrübeli verilere göre en az iki günde bir biçim yapılması gerekebilir.Kış ve Yaz aylarında yani soğuk ve sıcak mevsimlerde bu kesim sıklığı düşebilir.
Çim Sıcak mevsimde(Nisan-Eylül) çim altı toprak tabakasının 2-3cm kadar derinliğinde en azından hafif nem olmalıdır.Bu prensip çerçevesinde sulama sıklığı çok sıcak mevsimlerde bazen günde 2 hatta 3 bile olabilir.Çim bakımını yapan bahçıvan bu konuda dikkatli ve sürekli inceleme yapmalıdır.Bölge şartlarına göre istatistiki olarak soğuk mevsimde(Kasım-Mart)sulama gerekmeyecektir.